calendar

O zi care a fost anunțată ca o grevă generală în Statele Unite, s-a transformat în sărbătoarea internațională a muncitorilor.

Episodul care a stat la baza sărbătorii denumite astăzi Ziua Muncii ori a lucrătorilor a început la Chicago pe data de 1 mai 1886.

În acea vreme oamenii munceau chiar și 16 ore pe zi. Condițiile de muncă erau nesigure, având loc multe accidente grave, de aceea la data de 1 mai muncitorii revendicau drepturi și condiții de muncă mai bune, mai umane.

Protestul s-a prelungit 3 zile, iar în data de 4 mai a culminat cu o adevărată bătălie între muncitorii revoltați și poliția din Chicago. Unsprezece persoane și-au pierdut viața, iar ziua de 4 mai a rămas în istorie ca masacrul Haymarket.

De la Paris către întreaga lume

Pentru susținerea demersului început la Chicago, trei ani mai târziu, în timpul unui congres desfășurat la Paris a fost inițiat un manifest pentru reducerea orelor de muncă la 8 ore pe zi.

Tot atunci s-a stabilit ca ziua de 1 mai să fie ziua muncii sau a lucrătorilor. Decizia a trecut rapid granițele Franței, iar în prezent ziua de 1 mai este o sărbătoare națională în multe țări, din Brazilia până în China, de la Cuba la Turcia, au urmat Rusia, Mexic și multe țări ale Uniunii Europene. Culmea este că în Statele Unite, locul de unde a început totul, ziua muncitorilor nu se celebrezea pe 1 mai, ci în luna septembrie în prima zi de luni.

Anul acesta va fi un 1 mai special

Dacă în ultimii ani ziua de 1 mai era sinonimă cu prima zi la mare din an sau cu grătar în aer liber, influența Corona virusului ne schimbă planurile.

de 1 mai la plaja

Anul acesta va trebui să fim mai inventivi ca oricând și să ne bucurăm de această zi liberă stând acasă și făcând o zi memorabilă. Cu puțin chef de distracție putem organiza o mini-petrecere în curtea casei cu membrii familiei sau cu puțină imaginatie chiar un picnic pe covor pentru cei care locuiesc la bloc.

Părinții cu chef de distracție și cu un strop de îndemânare pot chiar să creeze marea în camera copiilor cu ajutorul unor cearșafuri bleu, iar nisipul cu prosoape maro. Sunetul valurilor și ciripitul pescarușilor sunt ușor de găsit pe YouTube, iar cocktailuri non-alcoolice care să însoțească această „escapadă” inedită se prepară imediat. Cei mici vor fi încântați, iar de această zi cu siguranță o să-și aducă aminte peste ani.

Recomandarile autorităților sunt identice

cu cele din perioada sărbătorilor Pascale

Conform ultimelor declarații ale lui Raed Arafat, în funcție de evoluție, relaxarea restricțiilor va fi una graduală, primele și cele mai ușoare vor fi ridicate începând cu 15 mai, iar la un interval de 2-3 săptămâni vor fi ridicate altele. Relaxarea măsurilor nu va fi una radicală, o parte din ele se vor menține până la finalul anului.

Școlile vor rămâne închise până la redeschiderea oficială din septembrie.

parintii si bebelusa

Parcurile rămân închise, iar recomandarile autorităților sunt identice cu cele din perioada sărbătorilor Pascale. Suntem sfătuiți să nu ieșim din casă și să nu avem un comportament iresponsabil care să ducă la creșterea numărului de îmbolnăviri. Dacă respectăm regulile atât pe 1 mai cât și după vom contribui la o scădere a numărului de îmbolnăviri, iar restricțiile se vor îmblânzi după data de 15 mai.

Măsurile de relaxare se vor menține la fel de stricte în zonele în care mai sunt focare, precum Suceava. În funcție de dinamica îmbolnăvirilor se vor aplica noi restricții în anumite zone sau se vor ridica.

După petrecerea zilei de 1 mai special rămânem cu o altă valoare dată timpului în speranța că anul viitor va fi mai bine.

CategoriiFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *