Fontana di trevi ziua

Fiind izolați în casă visăm la călătorii. Mie mi s-a întâmplat să visez cu ochii deschiși la vacanțele pe care le-am făcut, să revăd perfect locurile pe care le-am vizitat, străzile pe care am călcat de parcă eram acolo. Este poate un efect al statului în casă când mintea pentru a-și lua doza de pozitivism readuce amintiri din vremea în care aveam libertatea de circulație și profitam cu toții din plin de ea.

Se spune că dorința nu este ceea ce vezi, ci ceea ce îți imaginezi. La Roma imaginația turiștilor este fără limite, o dată ajuns în fața uneia dintre cele mai cunoscute fântâni din Europa, te surprinde numărul uriaș de persoane care își încredințează cele mai profunde dorințe unui bănuț pe care cu ochii închiși îl aruncă în apele turcoaz ale Fontanei di Trevi.

Între anii ‘ 50- ’60 industria Hollywood-ului s-a mutat în Italia. Multe filme au fost realizate aici, dar un magnet aparte pentru regizori și scenografi a fost Roma. Pe străzile înguste și pietruite ale capitalei se plimbau celebritați precum Audrey Hepburn, Gregory Peck , Anita Ekberg , Marcello Mastroianni, staruri ale acelor vremuri care au creat capodopere cinematografice.

Restaurant Roma

Toate acestea au făcut ca Italia să fie văzută în toată lumea și au cotribuit la creearea unei destinații ideale de vacantă. Prin intermediul imaginilor din filme, oameni din toate colțurile lumii își doresc să ajungă la Roma pentru a vedea celebrele Vespa, scuter pe care Audrey Hepburn si Gregory Peck s-au plimbat în Roman Holiday, să guste înghețata pe care prințesa Ann interpretată de Audrey o savura pe celebrele de acum trepte din Piaza Spagnia, ori să surpirndă măcar un cadru cu Fontana di Trevi acolo unde în La dolce vita Silvia și Marcello au creat o scenă memorabilă. De atunci până în vremurile noastre s-au realizat zeci poate chiar sute de filme în Italia, toate ajutând la conturaea imaginii perfecte a unei vacanțe.

Roma antica

Am vizitat Roma de mai multe ori, iar în rândurile ce urmeaza am să vă povestesc cum a fost odată.

Da, mâncarea este extraordinară, obiectivele turistice își spun singure povestea, iar atmosfera ce se simte la orice colț creează un cadru feeric și minunat. Însă ce nu se se transmite în filme este aglomerația.

Roma

Mult prea mediatizata Roma, paradisul cinematografiei hollywood-iene este invadat de turiști ce străbat distanțe foarte mari ca să-i poate admira frumusețile.

Dacă în scena descrisă mai sus din La dolce vita, personajele intră în apă și băncile ce înconjoară fântâna sunt goale, de fiecare dată când am vizitat Roma, niciodată nu am găsit un loc liber pe una din acele bănci, pentru că pur și simplu sunt pline ochi de turiști. Mii de oameni trec să o vadă și mulți se îngrămădesc pe scări, pe bănci și pe unde apucă fiecare pentru a face o poză, pentru a prinde rapid un cadru cu apa și statuile.

Este o adevărată frenezie, iar acest lucru se întamplă la toate atracțiile turistice. Am vorbit mai mult despre Fontana di Trevi pentru ca imaginea ideală din film care a impresionat generații întregi este contracarată de realitatea din zilele noastre.

Vorbind cu localnicii, Roma este tot timpul anului asaltat de turiști. Nu există o perioadă mai liniștită decât alta, așa că pentru a te putea bucura în liniște de frumusețile Romei secretul este să faci plimbări nocturne, după ora 1 noaptea până în zorii zilei. Atunci majoritatea turiștilor obosiți de peste zi s-au dus la culcare, iar orașul își deschide porțile pentru a putea fi admirat în tăcere.

Știrile actuale ne arată imagini cu un oraș gol. Roma este pustie, atracțiile turistice par triste în așteptarea forfotei de odinioară. O să depășim noi și perioada asta, până atunci putem visa la vacanțele ce vor urma și chiar să ne facem o listă cu noi destinații de călătorie.

CategoriiFără categorie
Andreea Pasat

Sunt fiică, nepoată, soție si prietenă. Sunt o moldoveancâ ce traiește în București și care și-a păstrat un suav acșient. Îmi place frumosul, iar atunci când îmi permite timpul îmi place să descopăr lumea așa cum este ea, de la est la vest, de la nord la sud, de la gusturi, tradiții și obiceiuri, de la limbă și interacțiune umană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *