La vera Carbonara

Spaghetti alla carborana rețeta originală.

Este un fel de mâncare care necesită puține minute pentru a ieși un preparat absolut delicios. Dacă sunteți pasionați de bucătărie trebuie să încercați această rețetă originala de Paste alla Carbonara.

Fiind pastele mele preferate, Spaghetti alla Carbonara merită o prezentare pe măsură. Sunt multe legende legate de acest preparat, iar asta îl face și mai îndrăgit. Conform uneia din ele, această rețetă s-a născut la finalul celui de-l doilea Razoi Mondial, după eliberarea Romei în 1944. Conform acesteia, rețeta a fost inventată de muncitorii din munții Apenini care transformau lemnul în cărbune, de unde și numele rețetei. Ei au folosit alimentele pe care le aveau și se conservau bine, cum ar fi ouăle sau gușa de porc dată prin piper și afumată. Se mai consideră că boabele de piper proaspăt râșnițe care dau nota finală preparatului se aseamănă cu cărbunele.

O altă legendă spune că Spaghetti alla Carbonara este o rețetă napoletană și că anumite tehnici de gătire și gusturi au fost descoperite in 1800.

Indiferent de legende și proveniență, romană sau napoletană, la carbonara este un preparat savuros, care te poartă de la prima îmbucătură într-o trattorie italiană unde un muzicant îți cântă serenade la masă.

A bucătări înseamnă pentru mine distracție, apropiere de cei dragi și experiment, așa că să înceapă distracția.

Să învârtim lingura de lemn și să facem magie în bucătărie. Ingredientele cheie ale acestei rețete sunt toate. Spun asta pentru că înlocuirea unuia din ele duce la pierderea gustului autentic. Guancelele, Pecorino și piperul proaspăt măcinat sunt farmecul rețetei, însă și tipul pastelor, spagetti ori gălbenușul de ou sunt baza acesteia.

  • Grad de dificultate: Ușoară
  • Timp de preparare: 15 min.
  • Fierbere: 10 min.
  • Porții: 4 persoane

Ingrediente:

  • Spaghetti – 320 g
  • Guanciale – 150 g (este o slănină făcută din gușă de porc) sau se poate face și cu Pancetta care este piept de porc. Dacă acestea nu se găsesc, rețeta poate fi pregătită și cu bacon, piept de porc afumat sau slănină.
  • Pecorino Romano – 50 g. Se poate folosi și Parmigiano Reggiano se accepă și o combinație a celor două, însă niciodata nu va rezulta Carbonara prin folosirea altor tipuri de brânză. Va rezulta alt preparat.
  • Gălbenuș de ou – 6
  • Ulei de măsline
  • Piper negru – după gust
  • Sare

Am să menționez pe scurt faptul că această rețetă se mai pregătește în unele restaurante din afara Italiei mai ales, dar și din Italia ori în familiile italienilor cu smantână de gătit. Ingredinetul acesta este preferat pentru că este mai usor de controlat la temperaturi ridicate decât oul amestecat cu branză care necesita o atenție sporită atunci când este pus peste pastele calde. Oul pentru a nu se tranforma în omletă sau pentru a nu se brânzi trebui amestecat cu pastele atunci când ele au fost luate de pe foc. Smântâna de gătit însă își păstreaza textura și la temperaturi ridicate.

Primul pas este pregătirea ingredientelor. Tăiem guancialele fâșii subțiri și le tragem la tigaie. Tigaia trebuie sa fie încălzită, iar focul potrivit, nici prea puternic nici prea slab. În tigaie nu se pune ulei. Timpul de preparare este de aproximativ 15 min. sau până devin crocante. Spre sfârșitul rumenirii se adaugă puțină apă din cea în care au fiert pastele.

Odată cu rumenirea guancialelor, punem apa la fiert cu sare, iar între timp separăm gălbenușurile de ouă și le amestecăm cu brânza pecorino rasă în prealabil pe răzătoarea mică. Eu am adăugat și puțin ulei de măsline ca să creez o compoziție puțin mai cremoasă.

Când apa a fiert adaugăm pastele și le lăsăm timpul indicat pe ambalaj. Când timpul a expirat luăm spaghettele si le punem în tigaia cu guanciale, amestecam bine la foc potrivit pentru a ridica puțin temperatura pastelor. Adaugam 2-3 linguri din apa în care au fiert. Amestecăm continuu. Aici intervine factorul subiectiv. Trebuie sa apreciati dacă pastele au absorbit apa adăugată sau nu. Dacă pastele sunt prea uscate se mai adaugă puțină apa si se iau de pe foc. Acum vine momentul culminant în care amestecul de gălbenuș de ou cu pecorino face cunoștință cu spagettele și se transformă împreună în celebra Carbonara. Combinarea acestora se face cu mult curaj, se amesteca continuu până se creează un sos cremos.

Acestea fiind spuse, preparatul se așează cu tact în farfurie. Piperul proaspăt râșnit îi dă touch-ul final.

Buon apetitto!

CategoriiFără categorie
Andreea Pasat

Sunt fiică, nepoată, soție si prietenă. Sunt o moldoveancâ ce traiește în București și care și-a păstrat un suav acșient. Îmi place frumosul, iar atunci când îmi permite timpul îmi place să descopăr lumea așa cum este ea, de la est la vest, de la nord la sud, de la gusturi, tradiții și obiceiuri, de la limbă și interacțiune umană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *