R

Risotto cu ciuperci Champignon brune

reteta orez cu ciuperci brune si parmezan

Va părea că spun o poveste despre păduri fermecate și zâne. Rețeta de astăzi cuprinde comoara pădurilor, ciupercile și o zână care se folosește de toate beneficiile lor într-un preparat savuros și bogat în multe substanțe nutritive.

În perioada aceasta mai mult ca oricând e bine să integrăm în alimentația noastră alimente ce stimulează sistemul imunitar. Printre aceste sunt și ciupercile care ne ajută în dezvoltarea unui sistem de apărare împotriva virușilor.  Ele sunt o sursă bogată în substanțe nutritive, au un aport crescut de vitamina D, conțin vitamina B, minerale, cupru. Accelerează metabolismul și ajută la transformarea carbohidraților în glucoză ce reprezintă combustibilul energiei noastre.

S-a descoperit că o mână de ciuperci sunt de 12 ori mai bogate în L-Ergothioneine (un puternic antioxidant), față de germenii de grâu și de 4 ori decât ficatul de pui. În consecință, au capacitatea de a întări sistemul imunitar.

Acestea fiind spuse sper că v-am oferit suficiente motive să încercați acest preparat simplu și ușor după mesele copioase de Paște.

Ingrediente pentru 4 porții:

  • Orez cu bob rotund – 320 g
  • Ciuperci brune sau albe- 400 g
  • Supă de legume – 1 l
  • Ceapă – 2 buc
  • Usturoi – 2 căței
  • Vin alb – un pahar
  • Unt – 40 g
  • Unei extravirgin de măsline – 2 linguri
  • Parmezan
  • Sare
  • Piper
  • Pătrunjel proaspăt
reteta cu ciuperci

Primul lucru pe care îl facem este să ne ocupăm de curățatul ciupercilor. Pentru mai multe detalii legate de modul de curățare click aici.

Ciupercile se taie întregi, pe lung fără a îndepărta codița. Feliile trebuie să fie egale pentru a se găti în același interval de timp.

ciuperci brune feliate

Acum că sunt pregătite putem să le gătim. Punem ulei în tigaie și zdrobim cățeii de usturoi (usturoiul ajută la eliberarea aromelor din ciuperci). Îl călim puțin după care adăugăm ciupercile și mărim flacăra. Când ciupercile sunt aproape gătite (în 8-10 min.) condimentăm cu sare și piper.

Ne putem ocupa de orez. Într-o tigaie topim untul la foc mic, apoi călim ceapa tăiată mărunt. Ca să nu se ardă, punem o lingură din supa de legume. Când ceapa este gata adaugăm orezul și îl lăsăm la prăjit câteva minute până boabele devin translucide. În acest moment adaugăm vinul alb. Lăsăm să se evapore alcoolul și să se absoarbă, apoi începem să adăugăm puțin câte puțin supa.

Secretul unui risotto bun este supa. Dacă facem risotto cu legume, folosim supă de legume, dacă facem risotto cu fructe de mare folosim supă de pește și tot așa.

reteta risoto

Când se găteste orezul trebuie amestecat continuu, trebuie avut grijă să nu se lipească sau să se afume, iar atunci când rămâne fără supă trebuie hidratat.

Continuăm așa adăugând treptat supă până când orezul este aproape gata, dar atenție spre final trebuie să fie cremos și nu uscat! Când orezul este al dente, se adaugă ciupercile și se lasă împreună pe foc 3-4 min.

Când preparatul este gata, oprim focul și adăugăm untul și o ploaie abundentă de parmezan. Condimentăm cu sare și piper.

Înainte de a fi servit adăugăm pătrunjelul proaspăt, tocat mărunt și parmezan.

Poftă bună!

CategoriiFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *