Cum se face o tartă sărată sau un Quiche Lorraine.

Un preparat sățios, gustos și plin de istorie. O tartă franțuzească de o importanță imensă pentru gastronomia franceză. Quiche Lorraine se naște în jurul anului 1500, în timpul raboaielor franco-prusiene. De aceea tarta această sărată are un iz german. Astăzi există chiar și o asociație care certifică adevărata Quiche Lorraine, însă bucătării francezi au dat și o notă personală acestui preparat, fiind atât de versatil.

O tartă care se potriveste de minune cu o salata și un pahar de vin românesc lângă pentru părinți și o gustare sau fel principal bogat în nutrienți si vitamine pentru copii.

În realizarea acestui Quiche Lorraine sunt necesare două etape:

  1. Prepararea aluatului
  2. Prepararea compoziției. Aceasta poate varia în funcție de preferințe. Eu astăzi am să vă prezint rețetă noastră preferată de tarta sărată cu spanac și somon.


  1. Pregătirea aluatului

Ingrediente:

  • 250 g faina
  • 125 g unt
  • un albuș de ou
  • 30 ml apa rece
  • un praf de sare.

Se cerne faina, se adaugă praful de sare, iar apoi untul care este dat prin răzătoare pentru a se încorpora mai bine în faină. Se amestecă bine bine până capătă o consistență nisipoasă, apoi se face o gaură în mijloc, se adaugă gălbenușul de ou si treptat apa. Compoziția astfel formata este răsturnată pe blatul de lucru unde se amestecă pentru a forma un bulgăraș. Când este gata se acoperă cu folie de plastic și se lasă la frigider pt o ora.

Între timp pregătim tava în care va fi pus aluatul.

Un pont pentru a da o culoare mai frumoasă aluatului: ungeți tava cu puțin ulei de măsline. Astfel va fi mai aramiu și mai crocant.



Dupa ce a stat la rece, se scoate aluatul din frigider și se întinde pe blat cu ajutorul unul sucitor și cu puțină făină presărată deasupra.

Cu ajutorul sucitorului se ridica aluatul și se așează în tava pregătită în prealabil. Se înțeapă cu o furculița pentru a nu se umfla și se acoperă cu o hârtie de copt peste care se toarnă boabe de orez sau fasole. Acest truc este folosit pentru a nu lasă aluatul să se umfle.



Se bagă în cuptorul încins la 185 ° pentru 15 minute.

Între timp dăm frâu liber imaginației pentru a forma compoziția. Există nenumărate feluri de Quiche Lorraine. Toate sunt delicioase, însă noi am făcut o pasiune aparte pentru cea cu spanac și somon fumé.

Somonul este o comoara a apelor pe gustul inimii, datorită acizilor grași esențiali Omega-3 și Omega-6, proteine și minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu), iar acest quiche merge direct la inimă!

Un pont pentru mămici: tarta sărată este o variantă bună de a introduce în alimentația copilului ingrediente care nu sunt pe lista preferințelor lui. Cum este spanacul în cazul nostru. Dar poate fi și brocoli sau carne.



2. Tartă sărată cu spanac și somon

Ingrediente pentru compoziția unei tarte sărate cu spanac și somon:

  • 300 g spanac proaspăt
  • 2 cepe medii
  • 2 căței de usturoi
  • o lingură de unt
  • 3 lg ulei de măsline
  • 4 ouă
  • 400 ml smântână pentru gătit
  • 150 g branză. Aici puteți folosi ce vă place sau ce aveti în frigider, Fetta, Gudda, Mozzarella, Parmesan etc.
  • 200 g somon afumat
  • două roșii cherry
  • sare, piper și nucșoară după gust si mărar uscat.

Se taie mărunt ceapa si se călește în ulei de măsline alături de micuții căței de usturoi, apoi se pune spanacul. Eu folosesc spanac congelat și îl pun direct în tigaie după care pun capacul deasupra. Din momentul în care s-au inmuiat bulgărașii de spanac il mai las 2 minute pe foc împreună cu ceapa, apoi adaug untul și îl condimentez cu sare.

Atenție! Spanacul nu trebuie gătit prea mult pentru că astfel devine periculos. Spanacul conține nitrat care se transformă în nitrit prin fierbere si astfel devine daunător, mai ales pentru bebelușii la diversificare.

Spanacul astfel pregătit se stoarce de lichid cu ajutorul unei site și se lasă să se odihnească.

Între timp se pregăteste compoziția lichidă. Se bat ouăle împreună cu smantâna, se condimenteaza cu sare, piper si nucușoară după gust.

Ne întoarcem la aluatul nostru frumos încălzit în cuptor. Se scoate cu grijă si se aseaza tava pe un tocător de lemn. Se așterne cu delicatețe spanacul, apoi se toarna compoziția lichidă după care se rade branza. La final se pun bucatelele de somon afumat si feliutele subtiri de roșii cherry. Minunăția de tartă astfel formată este inmiresmata cu nota finală, mărarul uscat.

Apoi tava intra în cuptor pentru alte 20-30 de minute pană se rumenește frumos deasupra.

Un pont pentru a testa o tarta Lorraine daca este coaptă în interior este să prindeti tava cu mana (a se folosi obligatoriu manusă de bucatarie) si se tremură. Daca se vede că toată compozitia este închegată frumos înseamna că este gata. În caz contrat, ea trebuie să mai stea în cupror.

Se servește caldă sau rece musai alături de cei dragi si este un preparat ce poate fi luat ușor la pachet. Este o mâncare sățioasă si sănătoasă, ușor de transportat în drueții sau la o plimbare în parc.

Pofta buna!


CategoriiGeneral
Andreea Pasat

Sunt fiică, nepoată, soție si prietenă. Sunt o moldoveancâ ce traiește în București și care și-a păstrat un suav acșient. Îmi place frumosul, iar atunci când îmi permite timpul îmi place să descopăr lumea așa cum este ea, de la est la vest, de la nord la sud, de la gusturi, tradiții și obiceiuri, de la limbă și interacțiune umană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *