Se spune că cel mai mare inamic al ciupercilor este apa. :)) Și asta pentru că ciupercile lăsate în apă își pierd gustul.
Ca regulă, ciupercile proaspete nu se spală, ci se șterg cu un șervețel înmuiat în ulei sau în apă, iar pentru a îndepărta pământul de pe codiță se folosește un cuțit.
Excepția este determinată de situația actuală, când este recomandat să spălăm cât mai bine alimentele. După ce au fost spălate, ele se șterg cu un prosop sau cu hârtie de bucătărie. Astfel absorbim apa și îndepărtăm particulele de pământ dacă au mai rămas.
O altă regulă mai importantă poate decât prima este legată de obiceiul multor români de a „decoji” ciupercile. Curățarea de stratul exterior duce la lipsa gustului lor savuros. Pentru pregătirea unor preparate gustoare avem nevoie de toată savoarea ciupercilor care se găsește cu precădere în stratul exterior. La fel și substanțele nutritive. Așa că dacă vă doriți preparate delicioase nu „decojiți” ciupercile.
Ele se taie întregi, pe lung fără a îndepărta codița. Feliile trebuie să fie egale pentru a se găti în același interval de timp.
Acestea fiind spuse cipercile sunt gata pentru a fi preparate.
Daca ciupercile vor fi gatite, se vor steriliza prin gatire. Doar daca le consumam crude ne intereseaza „exceptia determinata de situatia actuala, cand este recomandat sa spalam cat mai bine alimentele”. Si oricum alimentele pe care le consumam crude trebuie spalate bine indiferent de „situatia actuala”. Doar zic 😊