Când ne apropiem de sosirea verii, și mesele noastre se înveselesc de culorile preparatelor. Savoarea lor ne poartă pe tărmuri îndepartate acolo unde valurile mării se izbesc de stânci, nisipul încă mai este cald de la soarele arzător din timpul zilei, iar la orizont apusul se desfăsoară pe muzica ce se aude încet de la o terasă din apropiere.
Visând cu ochii deschisi la o plajă din sudul Italiei, Polignano a Mare, am simțit și mirosul îmbietor al fructelor de mare. Dar cum eu nu pot ajunge acum acolo, am adus savoarea locului în farfuria mea. Așa că m-am pus pe creat o rețetă care ne poartă la terasa aia faină de pe coasta mediterană, unde se ascultă muzica bună, se povestește la un pahar de prosecco și se uită de timp și spațiu.
Tagliatelle con gamberi este un preparat cu un gust delicat si rafinat, simplu de gătit și de mare impact.
Combinația de creveți cu roșii este una perfectă, iar usturoiul, vinul și untul accentuează aromele și le pun mai mult în valoare contribuind la un preparat desavarsit.
Beneficiile creveților:
Creveții sunt în primul rând delicioși, apoi sunt plini de beneficii fiind extrem de sănătoși. Bogati in proteine, asigura nutrienții necesari pentru un plus de energie. Au un conținut scazut de grasimi saturate, au efect antioxidant, contin acizi Omega 3 și lista poate continua.
De beneficiile creveților se pot bucura în cantități moderate și femeile însărcinate. Au un conținut scăzut de mercur spre deosebire de alimentele cu un conținut ridicat precum macroul, rechinul, peștele-sabie, bibanul.
Sunt poate cei mai populari din categoia fructelor de mare fiind foarte gustoși. Se pot consuma simpli, în salate ori în diverse combinații de paste, orez sau chiar în orice dietă sănătoasă și echilibrată.
Ingrediente pentru două porții:
- creveți – 300 g
- paste (tagliatelle ori spaghetti) – 250 g
- unt 20 g
- usturoi – 2-3 caței
- vin alb – după bunul plac 🙂
- smântână de gătit – 150 g
- ulei de măsline – 2 linguri
- busuioc 2-3 frunze proaspete
- sare – după gust
- piper proaspăt râșnit – dupa gust
Lasăm apa cu sare să fiarbă și ne ocupăm de ingrediente.
Prepararea sosului:
Decorticam creveții si taiem rosiile. Intr-o tigaie punem uleiul de masline si cățeii de usturoi zdobiți. Apoi se adaugă savurosii creveti care se prepara la foc mic doua minute pe o parte si doua pe cealalta, (nu se lasa prea mult pentru ca se intaresc).Adaugam untul, rosiile si lasam 2 minute sa isi impleteasca aromele. Surprindem ingredientele cu un val de vin alb si lasam sa se se evapore alcoolul. Apoi dam cremozitate sosului adaugand smantana lichida. Cand sosul este cremos punem frunzele de busuioc proaspat si condimentam cu sare si piper proaspat rașnit.
Pastele au fiert în timpul recomandat pe ambalaj. Le pescuim cu un clește din oală și le adaugăm peste sosul care încă mai este la foc miiic. Amestecăm încet și dacă mai este nevoie putem adăuga una-două linguri de apă din cea în care au fiert pastele.
Preparatul savuros se serveste cu piper proaspat râșnit.