În 10 minute poți transforma o lămâie în ingredientul principal al unei retețe pline de savoare și de vitamina C, ideală în această perioadă.
Preparatele care conțin citrice sunt preferatele mele. Pe locurile fruntașe se bat portocalele și lămâile. O energie de arome, gusturi și mirosuri care accentuează celelalte ingrediente ale unei rețete dându-le o notă fresh.
De sute de ani știm care sunt beneficiile acestui fruct aromat de-ți lasă gura apă. Lămâile sunt imunostimulatoare, antibacteriene, antivirale, sucul de lămâie folosit în diete ajută sistemul digestiv, este detoxifiant pentru ficat și calmează anxietatea. Ele sunt bogate în calciu, acid citric, vitamina C, magneziu și multe altele care ne ajută în aceasta perioadă la întărirea sistemului imunitar și lupta împotriva infectiilor.
Dar gata cu vorbăria că nu mi-ar ajunge nici 2 zile să povestesc despre beneficiile lămâilor. Ca să le putem consuma zilnic am să vă prezint mai multe rețete care conțin acest ingredient minunat.
Propunerea de astăzi este una foarte simplă, cu puține ingrediente și multă savoare.
Ingrediente pentru 2 porții:
- Lămâie – o buc
- Unt – 50 g
- Smântână de gătit – 100 ml
- Parmezan – 40 g
- Paste tagliatelle, spaghetti sau orice paste lungi – 250 g
- Sare după gust
- Piper proasăt măcinat
Începem prin a pune apa pentru paste la fiert. Adăugăm sarea și o lăsăm să fiarbă domol.
Între timp acordăm toată atenția ingredientului nostru principal, lămâia. Ne bucurăm de tot ce ne oferă, coajă și suc.
Luăm două fâșii din coajă pe care le tăiem la rândul lor julien și le punem deoparte. Restul cojii o dăm prin răzătoarea cea mai fină și o lăsăm alături de sora ei mai mare până le vine amândurora treptat rândul în preparatul nostru.
În funcție de timpul de fierbere al pastei aproximăm și o punem la fiert astfel încât sosul și pasta să fie gata cam în același timp. Țineți cont că încorporarea ingredientelor în sos nu ia mai mult de 5-6 minute.
Stoarcem sucul și îl punem într-o tigaie la foc mediu. Adăugăm smântâna de gătit, coja rasă și amestecăm continuu cu un tel. Apoi treptat punem cubulețe de unt, așteptând să se topească unul pentru a-l adăuga pe următorul. Amestecăm continuu cu telul, iar după ce s-au încorporat toate cuburile de unt, mai amestecăm aproximativ 20 de secunde și sosul nostru este gata.
Să nu vă fie teamă că lămâia va face preparatul prea acru. Untul și parmezanul au rolul de a-l îndulci și echilibra.
Când pastele sunt gata le transferăm cu ajutorul unui clește pentru paste direct peste sosul care a rămas la foc mic. Le amestecăm încet pentru a nu le rupe și pentru că pastele absorb foarte mult lichid punem peste ele unul-doua polonice din apa în care au fiert, amestecăm la foc mediu și apoi lăsăm o ploaie de parmezan. Se amestecă încet până când brânza se topește și sosul devine cremos, aproximativ 3 min.
Se asează preparatul în farfurie, se macină peste piperul și se adaugă ultima notă ce a rămas din coaja de lămâie, feliuțele tăiate julien.
Pot sa gândesc si cu stomacul? Locuiesc de cinci ani in Italia si ador bucataria italiana! Voi face si eu acest preparat. Multumesc, Andreea mea frumoasa!
Cu mare drag. 🙂 Urmeaza si altele! Te pup