P

Povestea numelui Alma Emily

Trebuia să fie un nume de floare.

De când mă știu mă pasionează acest subiect, să caut nume pentru baieți și fetițe. Cu toate astea atunci când am aflat că voi fi mămică nu aveam încă numele ales. A trecut o lună, au trecut două, au trecut 7 și au trecut 9, iar noi încă nu eram deciși.

Una din întrebările preferate care se pune unei viitoare mămici pe lângă „ce sex va avea copilul?” este: „cum se va numi?” Eu 9 luni am tot răspuns: încă nu ne-am decis. Iar dacă se întâmpla ca o persoană să fie prea insistentă și să-i spun unele nume care-mi plac, reacțiile nu erau mereu cele mai plăcute, așa că am zis că o să păstrez pentru mine numele preferate.

După lista lungă până la urmă ne-am oprit la o listă scurtă și am zis că atunci când voi vedea minunea lumii am să-i pun ce nume i se potrivește cel mai bine. Pe lista erau așa: Amelie, Leah, Caroline, dar eu tare îmi doream să poarte un nume de floare așa că am mai adăugat și Iris.

Da, îmi plăcea mult ideea de a-i sărbători onomastica primăvara, când înfloresc florile și când orașul își ia hainele de basm. Eu sunt născută spre sfârșitul lui ianuarie, iar Sfântul Andrei, cel al cărui nume îl port se sărbătorește pe 30 noiembrie, așa că tot pe frig și ger. Cel puțin în amintirea mea aniversările din copilărie erau așa, plus un strat generos de zăpadă. Între timp încălzirea globală a mai modificat vremea din noiembrie și ianuarie, însă nu suficient cât să pot să mă sărbătoresc afară în aer liber eventual la iarbă verde și la un grătar clasic și bun. Acestea find spuse mi-am dorit ca fetița mea să se bucure de un anotimp călduros de ziua ei și de aceea tare aș fi vrut să poarte un nume de floare să-i fie onomastica în ziua în care Iisus a intrat în cetata Ierusalimului și să primească multe flori.

O altă floare mi-a ieșit în cale într-o dimineață când mergeam la ecografie. Un trandafir roz. Un minunat trandafir roz, iar Alex care era la volan mi-a zis, „ce părere ai de Rose? Sună foarte bine Emily-Rose”. Ceva în mine a tresărit și m-am îndrăgostit de această asociere de nume. Emily de la al doilea prenume al meu, Emilia și Rose o floare atât de frumoasă și de îndrăgită. În ziua aceea mi-a stat gândul numai la cele două nume. Erau clar printre favorite. Înainte să pun pecetea pe ele am zis să fac o mică cercetare pe net. Am gășit o actriță purtând acest nume, dar din păcate și un film horror dramatic american așa că bucuria găsirii unui nume frumos mi-a fost evaporată de această ultimă descoperire.

Ne aflam în cea de-a noua lună la fel de indeciși ca în prima. Numărătoare inversă începuse. Numele se lăsa așteptat.

Am zăbovit atât de mult asupra acestei decizii pentru că mi se pare în continuare un lucru extrem de important alegerea numelui copilui. În primul rând pentru copil care va crește fiind strigat de părinți, de familie și de cunoscuți cu acest nume în fragedă pruncie, dar se va și prezenta și se va recunoaște printre alții cu acest nume în etapele ce vor urma, adolescență, maturitate. „Iar când noi nu vom mai fi”, cum spune cântecul, povestea numelui va dăinui, o vor cunoaște și cei din viitorul actual cu numele ales de noi, copiii ei, nepoții și strănepoții, cărora le va spune care este povestea numelui, și atunci se va face pomenire și despre noi. Așa că prin ea și prin numele ei vom mai trăi și noi cei de acum.

16.6.2020 ziua magică. Se rup membranele, se naște minunea lumii și medicul care o apropie de obrazul meu mă întreabă cum se va numi. Iar eu printre lacrimi, cu sufletul plin de raze de soare, de flori și fluturi îi spun simplu: ALMA! Se va numi Alma.

Așa că Alma și-a ales singură numele, în ziua în care ne-am cunoscut. În maternitate medicii și asistentele au început să-i spună pe nume și mă emoționam de fiecare dată când îl auzeam. Mă uitam la ea și mi se părea că așa se numește dintotdeauna și că este cel mai potrivit nume pentru ea. I-am promis însă că de Florii o voi sărbători în fiecare an.

Alma este un nume care are mai multe semnificații în funcție de cultură:

  • în latină – suflet, bunătate, prietenos, amabil, hrănitor, drăguț, fată,
  • în ebraică – tânără,
  • în arabă – savantă,
  • în gotică – muncitoare,

Se sărbătorește pe 1 August.

Emily este prenumele ales de tăticul ei. Sunt tare fericită că fiica mea îmi poartă numele și o data cu trecerea anilor am aflat că în calendarul creștin-ortodox Sfântul Emilian se sărbătorește pe 18 Iulie, așa că mă pot bucura și eu acum de serbarea onomasticii în anotimul de vară. Și nu oricum ci alături de little Emily.

Aceasta este povestea numelui ei spusă de mine. De aici povestea o va scrie singură sub călăuzirea noastra pășind pe un drum de curcubeu cu soarele încălzindu-i spatele și luminându-i drumul, iar îngerii șoptindu-i dulce la ureche „Ești o minune, fii bunătate și bucurie!”

CategoriiFără categorie
Andreea Pasat

Sunt fiică, nepoată, soție si prietenă. Sunt o moldoveancâ ce traiește în București și care și-a păstrat un suav acșient. Îmi place frumosul, iar atunci când îmi permite timpul îmi place să descopăr lumea așa cum este ea, de la est la vest, de la nord la sud, de la gusturi, tradiții și obiceiuri, de la limbă și interacțiune umană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *